Når vi laver psykoterapeutisk arbejde, så sker det nogle gange, at vi som terapeuter rammer en mur, hvor forløb med vores klienter kan føles fastlåste, uproduktive eller som om, vi kører i ring. Dette fænomen kaldes også ”deadlock ” i psykoterapien. Der kan være mange årsager til, hvorfor dette fænomen dukker op i en psykoterapeutisk proces, bl.a. på grund af overføring- og modoverføringsmekanismer, brud i alliancen mellem klienten og terapeuten, manglende overensstemmelse mellem klientens ønsker og terapiens gang, samt begrænsede kompetencer hos terapeuten. Deadlock situationer er ofte forbundet med følelsen af terapeutens tvivl på sine egne evner, frustration, skyld og skam. Men deadlock kan også være en mulighed for os terapeuter at kigge indad og se, på hvilke måder, vi kan forbedre vores praksis.
Når der kommer et “deadlock”
Efter mange års erfaringer med supervision af psykoterapeuter, har vi observeret, at “deadlock” eller fastlåshed i terapien ofte skyldes, at psykoterapeuternes kompetencer rammer et loft for, hvad der kan opnås indenfor det samtaleterapeutiske arbejde. Klienter beretter om, at de forstår sig selv, de ved, hvad de burde gøre anderledes, de forstår deres historie og mønstre, og har arbejdet med det terapeutisk, men de oplever fortsat, at de mangler at “komme dybere” eller opleve, at der egentlig sker en forandring, som kan mærkes kropsligt.
Psykoterapeuterne kan på dette tidspunkt føle sig nødsaget til at videresende deres klienter enten til en anden terapeut, eller en terapeut, der er specialiseret indenfor traumeområdet eller til kropsterapi. Og det er nogle gode faglige og etiske overvejelser og kan være relevant, men samtidigt kan det også indebære, at klienter mister håbet om forandring eller kan mangle motivationen til at starte “forfra” med en ny terapeut.
Samtidigt hører vi beretninger fra flere kropsterapeuter, at de er trænet i at arbejde direkte med kroppen og på den måde kan nå de dybder og kropsliggøre nogle oplevelser for klienten, som er vigtige for at kunne komme ud af fastlåstheden, men vi hører også, at de ofte kan mangle viden og redskaber til at tage det videre derfra med klienten og integrere dette kropsterapeutiske arbejde i klienternes historie.
Ny efteruddannelse i krops- og traumeinformeret psykoterapi
Derfor har vi på Blackbird Institute udviklet en 1-årig efteruddannelse i krops- og traumeinformeret psykoterapi for uddannede psykoterapeuter og psykologer, der kan opkvalificere dem til at integrere kropsterapeutiske redskaber i deres arbejde i håb om, at det vil kunne hjælpe netop i de situationer, hvor samtaleterapien ”rammer loftet”. Muligheder for efteruddannelse indenfor kropsterapeutisk traumearbejde er flere, og det kan være svært at finde ud af, hvilken retning man skal vælge, og hvordan man kan integrere den nye viden eller terapimetode i sin allerede eksisterende kompetenceramme. Derfor har vi skræddersyet en efteruddannelse, der inkluderer nogle af de mest anerkendte metoder indenfor det kropsterapeutiske traumefelt, såsom Bessel van der Kolks tilgang, Peter Levines Somatic Experiencing, Internal Family Systems (IFS), Biodynamisk kraniosakral kropsterapi og traumesensitiv yoga.
Uddannelsen har til hensigt, at de studerende får en bred viden og beriget værkstøjskasse, som netop er en tilføjelse til deres allerede eksisterende kompetencer indenfor psykoterapien.
Passion og høj faglighed
Vi har samlet en flok undervisere, som er passioneret og nørdet omkring deres arbejde, har høj faglighed, mange års erfaringer og brænder for formidling af det faglige stof. Vores fokus er at lære psykoterapeuter grundlæggende krops- og traumeinformerede kompetencer, som kan tage samtalerne med deres klienter nye steder hen, og på den måde skabe mere bevægelse i udviklingen og forløsningen af de fastlåste steder i klientens psyke.
Da disse fastlåste steder ofte har rødder i dybe og tidlige prægninger fra barndommen, er denne uddannelse også traumeinformeret. Det betyder, at underviserne på efteruddannelsen har stor viden og mange års erfaring med krops- og traumearbejdet og i deres undervisning også tager højde for vigtigheden af tryg kontakt, fokus på ressourcer og generelt en nænsom og afstemt tilgang.
Underviserne på uddannelsen
Anine Boisen, par-, familie- og psykoterapeut MPF, samt biologisk traumeterapeut med mange års erfaringer indenfor traumerbejdet siger: “Klientens traumatiske oplevelser sidder som låsninger i deres krop og nervesystem, og nøglen til at bevæge traumerne ligger netop i arbejdet med nervesystemet og kroppen i tryg kontakt og her spiller terapeuten, den vigtigste rolle.”.
Nicolaj Jespersen, biodynamisk kranio-sakral terapeut og Integrativ babyterapeut tilføjer, at hans fokus på efteruddannelsen netop er at hjælpe terapeuterne med at være den trygge relation for klienten, ved at træne terapeuterne i: “( …) dobbeltrettet opmærksomhed, hvor terapeuterne trænes i at mærke indadtil, selvregulere og differentiere. Dette arbejde er grundlæggende, da vores tilstand og vores tryghedsgrad er altafgørende for, hvad der terapeutisk bliver muligt.”.
Nicolaj er derudover optaget af at lære psykoterapeuterne at genkende den relevante non-verbale information og bringe det i spil i samtalen på en tryg og effektiv måde.
Chrell Lonstrøm Kemnitz, RAB godkendt kropsterapeut og ERYT yogalærer med over 25 års erfaring, er specialiseret i kropsaflæsninger og arbejdet med disse nonverbale informationer. Han tager udgangspunkt i mikro- og makrokropsudtryk samt åndedrættet. Chrell forklarer, at: ” (…) som mennesker udvikler vi forskellige åndedrætsmønstre og kropsholdninger i takt med, at vi går gennem livet, og som vi kan fastlåses i”. Åndedrætsmønstrene og kropsholdningen kan være en af årsagerne til, at vi sidder fast i gamle mønstre. På uddannelsen har Chrell særligt fokus på at lære psykoterapeuterne at spotte disse mønstre i åndedrættet og kropsholdningen og give dem redskaber til at arbejde med frigørelsen af dem, og dermed opløse fastlåstheden.
Internal Family Systems-metode (IFS)
Som nævnt har efteruddannelsen et stærkt fokus på traumearbejde, og traumer viser sig ofte kropsligt i psykoterapeutisk arbejde. Derfor indebærer uddannelsen også introduktion og undervisning i Internal Family Systems-metode (IFS). En anerkendt og succesfuld metode indenfor traumeområdet, som italesætter, at psyken består af forskellige dele og et selv, som findes i os alle og besidder helende kapaciteter. IFS har fokus på kropsligt arbejde her og nu igennem samtalen.
Carsten Møller, certificeret IFS-terapeut og underviser på efteruddannelsen siger:
“IFS praktiseres som regel som almindelig samtaleterapi, men i praksis spiller kroppen en meget stor rolle. De fleste oplever psykens dele som fysiske fænomener og sansninger, og derfor er kroppen ’go to’ og ressource i terapien”. Mange klienter oplever, at denne metode giver mulighed for at hele noget indeni dem selv og komme ud af fastlåstheden, da metodens hovedfokus er at skabe tryghed og forbundethed mellem selvet og de forskellige dele. Vores yngre dele kan ofte stræbe efter at blive set, mødt og helet af andre omkring os. Igennem IFS-arbejdet får vi korrektive erfaringer med, hvordan det netop er os selv, der kan skabe tilknytning indad til forskellige dele af os selv og derfra møde og hele os selv.
Vi håber, at du vil være med på denne spændende rejse med os ud af fastlåstheden og mod heling.
Uddannelsen starter den 4. oktober kl.9
PS! For at fejre lanceringen af den nye efteruddannelse har vi for første gang i Blackbird Institutes historie lavet rabatter for EARLY BLACKBIRDS:
Uddannelsen koster kr. 48.000,-, men tilmelder du dig uddannelsen i tidsrummet:
20.- 31.august får du 20 % i rabat: kr. 38.400,-
1.-10.september får du 15% i rabat: kr. 43.200,-
11.-20. september får du 10% i rabat: kr. 45.600,-
Skriv endelig til os med dine eventuelle spørgsmål eller for tilmelding på: