Øvelse til selvregulering når du er overvældet

Sådan kan du få kontakt og styrke din kropslige relationskompetence, når du bliver følelsesmæssigt overvældet.

Sådan kan du få kontakt og styrke din kropslige relationskompetence

Vi kender alle til det at blive overvældet og taget af vores følelser. Måske råber vi. Måske ryster vi. Måske får vi angst. Måske lukker vi ned for ikke at mærke det. Måske dulmer vi med chokolade eller instagram. Uanset hvordan det udspiller sig hos os hverisær, så ryger vi ud af os selv, når vi overvældes af vores følelser. Det gælder derfor om at få kontakt til os selv igen.

En genvej til kontakt og beroligelse går igennem kroppen

Øvelser: 4 trin til selvregulering

1)

En dyb vejrtrækning eller et par stykker letter altid det indre tryk. Du kan lægge en hånd på maven og en til hjertet, mens du fordyber dit åndedræt. Start med det.

2)

Prøv dernæst at mærke, hvad du sanser og fornemmer i din krop. Når vi er overvældede følelsesmæssigt, kan vi ofte mærke en sitrende eller brusende uro, varme eller kulde, tomhed, angst, opløsning, følelsesløshed, stivhed eller måske noget helt andet. Vær blot med det. Giv det plads til at ville være, som det er, uden at analysere det, vurdere det eller forandre det. Når vi accepterer det, som er, vil det ændre sig.

Det er forandringens paradoks.


Giv dig selv et par minutter til bare at sanse og registrere, hvad der sker i din krop. Hvis du vil, kan du lægge en hånd på de steder, der trænger til kontakt, varme, omsorg og kærlighed. Måske det er hjertet, nakken, maven, øjnene eller et andet sted.

3)

Registrer nu dine følelser:

Hvad føler du? Er du vred? Ked af det? Bange eller skamfuld?

Når vi sætter navn på vores følelser og er fuldt til stede i dem i blot tre sekunder, så skifter de karakter. Er vi nærværende i vores følelser, i stedet for at forsvinde væk fra dem eller forsøge at ville fikse dem eller forandre dem, vil vi opdage, at de ligesom alt andet har en begyndelse, midte og slutning.

4)

Hvor sidder følelserne i din krop?

Når du kan mærke, hvor følelserne er stærkest i din krop, handler det om at give det sted noget bevægelse. Det bedste, vi kan gøre for at skabe ro i vores nervesystem, er at bevæge os. Små rystelser kan gøre en stor forskel. At gå lidt med følelserne og mærke dem hjælper også. Har du mod på det, kan du rejse dig og ryste hele kroppen.

Du kan også lave lange bløde bevægelser, hvor du starter med at bevæge nakken og hovedet. Afspænde kæben, gøre øjnene bløde, mærke dine fødder på jorden, dine knæ, hofter – og strække dig lang. Når du retter dig op og folder dig langsomt ud, kan du også få en fornemmelse af balance og ro. Luk øjnene et øjeblik her til sidst. Træk vejret dybt og roligt. Tænk på dit barn og dem, du elsker. Send dem en kærlig tanke, hvis du vil.

På Blackbird Institute arbejder vi med selvregulering, følelsesforståelse, beroligelsesstrategier, tilknytning og nervesystemet. Det hele hænger sammen. Vi lærer forældre og fagfolk at kunne hjælpe sig selv og andre med deres følelser. Et frit følelsesliv er en af de vigtigste veje til trivsel og en af største gaver, vi kan give vores børn, os selv og resten af vores relationer.

Brug for at mødes?

Vil du møde os, er du meget velkommen til at tilmelde dig et af vores informationsmøder.

Gør som 10.000 andre

Få tips og gratis rådgivning fra Fie Hørby direkte i din indbakke