Inspiration til et berigende parforhold

Vejen til et levende og berigende parforhold kræver langt mere end blot kærlighed. Her får du Fie Hørbys inspiration til dit kærlighedsliv.

Sådan kan du forbedre jeres kærlighedsliv

Vejen til et levende og berigende parforhold kræver langt mere end blot kærlighed.
At leve i et parforhold over længere tid er som vi alle ved en kæmpe udfordring.
Men også en kæmpe mulighed.

Når vi bliver forelskede og finder sammen, er vi ofte optagede af, hvor vi ligner hinanden, og hvilke drømme, tanker og værdier vi har tilfælles. Men at elske en anden har at gøre med det stik modsatte:
At opdage og værdsætte, hvor forskellige vi er.
 
Det kan være godt at huske os selv på igen og igen, at vi ikke kan ændre på andre, kun på os selv. Andet er med andre ord spild af tid. Det er en gammel sandhed, men alligevel bruger de fleste af os utrolig mange kræfter på at forsøge at lave vores forældre, børn og mand om.
 
Parforholdet er et studie i at lære den anden at kende og finde ud af, hvem han eller hun er, og hvordan han/hun tænker og fungerer. Som et fjernsyn, man ikke kender, skal vi finde ud af, når jeg trykker på den her knap, så siger han/hun sådan og sådan. Og når jeg gør sådan og sådan bliver skærmen sort, så det skal jeg nok holde op med. Vi glemmer ofte at notere den slags vigtige informationer om hinanden og bliver ved med at give kærlighed på den måde, som vi selv vil modtage den. Eller som vi tror, den anden gerne vil have det. Det er sjældent godt nok.
 

En god øvelse kan være at lave en liste over alt det – stort som småt – der gør, at du føler dig elsket af din partner.
 
Eksempel:
Når du har lavet mad.
Når du skænker vand til mig og ikke kun til børnene.
Når du tager min hånd, når vi går tur.
Når du lader mig sove længe.
Når du tager initiativ til sex.
Når du kommer med blomster på en helt almindelig tirsdag.
Privatfoto: Thomas Andersson & Fie Hørby


Giv listen til din partner og sig, han/hun også skal lave en lignende liste til dig.
Når vi gerne vil vise den anden, at vi elsker ham eller hende, kan det derfor være en god ide at kigge på listen og blive inspireret til, hvad du kan gøre for den anden. I stedet for at give det, man selv kunne tænke sig.

Når du gør noget andet, vil det samme ikke kunne ske 

Måske tænker du nu, at du alene ikke kan ændre dit parforhold. Men det kan du. For vi kan som sagt ikke ændre den anden, højst på os selv, og når vi gør noget andet, vil det samme ikke kunne ske.

Der skal to til at føre krig, men der skal kun én til at stoppe den

Det ideelle er selvfølgelig, at begge partner er indstillet på at holde op med at slås. Men hvis bare én vil lægge våbnene, så får begge mulighed for at for udvikle sig.
Selvom ingen udvikling kan foregå smertefrit er det dog langt mere smertefrit ikke at kunne udvikle sig, fordi det føles som at være gået i stå og at være halvdød i levende live.
Det gælder om at droppe kampen og lære at være i kontakt på en ny måde. 

Relationskompetence handler om at kunne se et andet menneske, som det er. At være i kontakt med sig selv, og samtidigt i kontakt med den anden, uanset set hvem den anden er. Det er evnen til at mærke ind i sig selv og gå i dialog og lytte, både til sig selv og den anden – og at give plads til at begge må være dem vi er. Relationskompetence er altså evnen til at gå med hjertet og nysgerrigheden forrest med et ‘her er jeg, hvem er du?’ i både vores parforhold, i relationen til vores børn, venner, på arbejdspladsen osv. 
Det er noget af det, vi underviser i, og som du kan lære mere om på vores uddannelser.

Brug for at mødes?

Vil du møde os, er du meget velkommen til at tilmelde dig et af vores informationsmøder.

Gør som 10.000 andre

Få tips og gratis rådgivning fra Fie Hørby direkte i din indbakke