Gå efter det, der gør dig glad (og tips til hvordan gør du kan gøre det)
Det, vi vander vokser. Vi ved det godt.
Når blomster får vand, gror de.
Når de ikke gør, hænger de med næbet eller visner.
Det du måske ikke ved, er at hjernen er brugsbetinget. Den fungerer, i nogen grad, ligesom en lommelygte. Det vi lyser på bliver til det vi føler, tænker og mærker. Derfor kan det godt betale sig at tænke mere over og gøre mere, af det du godt kan lide. Det forplanter sig og bliver til stærke neurale kredsløb i hjernen. Det bliver til vaner eller ‘motorveje’ i vores sind, som på sigt giver en følelse af at være mere værdifuld.
At gøre mere af det, der er godt for os, er med andre ord med til at give os et bedre selvværd.
Det gælder både børn og voksne. Men det betyder ikke at det er nemt at gå efter glæden og styrke selvfølelsen.
Ikke fordi det er svært, med det kræver bevidsthed, og at vi gør noget andet.
At vi vælger det. Vores livsomstændigheder kan vi ikke altid selv bestemme eller vælge, men vi har et eksistentiels valg om, hvordan vi går til vores omstændigheder. Vi bærer alle et personligt ansvar for vores grænser og behov og glæde. Der kommer ingen og gør det for os. Og det sker ikke af sig selv.
Det dejlige liv, vi drømmer om, udfolder sig ikke pludselig på magisk vis.
Langt de fleste af os har for vane at fokusere på det, der ikke fungerer. Det vi ikke bryder os om, dem vi har det svært med, det i vores familie vi er trætte af, eller hvor lidt tid vi har og hvor stressende tilværelsen er. Og med rette. Det er meget forståeligt.
Mange af os har for travlt. Vi får ikke sat vores grænser og kører os selv ud over kanten, både på arbejde og i familien. Vi bruger for meget tid og energi på ting og relationer, som ikke giver os næring. Vi får dårlig nok tænkt over, om de få venner vi ser ind i mellem, stadig er givende at være sammen med, eller om vi for længst er vokset fra hinanden? Problemet er bare, at vi ikke får det bedre af at tale om og tænke på det, der er svært i vores liv. I bedste fald skaber vi blot mere af det samme.
Voksenlivet handler i nogen grad om at give os selv noget af det, vi ikke fik nok af som børn. Og mange af de voksne vi møder, både på vores uddannelser har helt glemt hvad der egentlig gør dem rigtig glade.
Du kan starte med at spørge dig selv:
Hvad gør mig glad? Hvornår har jeg det rigtig godt?
Hvilke relationer og situationer befinder jeg mig rigtig tilpas i?
Hvor udvikler jeg mig og vokser – og hvor gør jeg det modsatte?
Hvornår har vores familie det bedst? Hvornår, med hvem og hvorfor, kan jeg se at mine børn trives?
Start i det små…
Ofte er det de små ting i hverdagen, der fylder mest i livet. Så det er oplagt, at du starter i det små. Inspiration kunne være:
At gå aftentur sammen med min partner, eller alene.
Drikke kaffe i solen med en god ven
Sove en time midt på dagen eller gå tidligt i seng
Tage til yoga, dans, tennis etc.
Rydde op i skuffer og skabe
Have weekender eller dage uden planer
Indrette mit hjem og skabe ny energi
Skrive
Synge
Vandre
Bade i havet
Læse en bog
Spille musik eller lytte til musik
Lytte til en podcast, bladr i et magasin – alt gælder.
Nyde når regnbuer kommer efter regnen.
Vil du uddanne dig i relationskompetence?
På vores uddannelser er selvrefleksion og ikke mindst støtte til at få og leve det liv vi ønsker os, et vigtigt element i undervisningen. Vores studerende lærer hvor betydningsfuldt det er at være i kontakt med sig selv, at tage sig selv alvorligt og være glad, inspireret og tilfreds i livet, for at kunne være noget for andre. Jo mere kontakt og plads vi kan skabe til os selv, des mere kontakt og plads har vi til andre. Derfor arbejder vi specifikt med hvordan de studerende kan støtte sig selv, så de har energi og overskud til at leve et liv med livsglæde og livskraft.