Fie Hørbys råd til måltidet i familien

Få inspiration til at skabe god stemning omkring middagsbordet, hvor der er plads til både børn og voksne.

 Inspiration til madro

“Sæt dig så op. Sid nu stille. Ti stille, når vi spiser. Tag det nu roligt, du skal nok få. Hold så op med at skændes ved bordet. Lad være med at snak med mad i munden. Smag nu lige på det, før du siger, at du ikke kan lide det. Hvorfor kan du ikke sidde stille bare et øjeblik? Spis lige en kartoffel mere. Hvis du ikke spiser op, så får du ingen dessert. Hvad hedder det, når man går fra bordet?”

Lyder aftensmaden helt ærligt (også) sådan her hjemme hos dig til tider?

Sådan kommer det nemlig nemt til at lyde, når den dårlige tone er kommet i god form. Og det er den, vi møder vores børn med ved middagsbord, så vil vi ret sikkert opleve, at selvom vi har sagt ovenstående 100 gange, gør vores børn stadig ikke, som vi siger.

De skændes ved bordet, de vil slet ikke komme til bordet eller spise den mad, vi serverer – og måske sidder vi selv med en forestilling om, at inde hos naboen sidder de hyggeligt og spiser sammen. Eller vi har et ønske om at sidde helt stille for os selv og spise i fred og ro – langt væk fra vores familie.

Men vores familie er ikke naboens, og vi sidder ikke alene.

Vores familie er vores familie, og når vi ikke trives sammen, trives ingen.

Så hvad kan vi gøre? Lad alle spise i fred!

Årsagen til mange af problematikkerne ved middagsbordet, kan findes i de indledende citater. Under en familierådgivning, hvor en familie kom for at tale om måltidet, sagde deres 4-årige pige:

“Det ville være nemmere at spise, hvis vi alle sammen lukkede øjnene.”

Som oversat kunne betyde:

”Jeg er her for at spise. Ikke for at blive rettet på, kritiseret og presset til at spise mere, end jeg har lyst til.”

Fie Hørbys bedste tips til det gode måltid:

  • Vi med fordel spørge vores børn, hvordan de kunne tænke sig det fælles måltid. Ikke fordi, det nødvendigvis skal være sådan, men fordi deres ønske kan fortælle os noget om, hvad der måske mangler, eller hvad de kunne tænke sig mere af. Noget vi muligvis ikke selv har tænkt over. Børn er kloge og sætter ofte fingeren på sagens kerne.
  • Prøv i de næste 14 dage at lade alle ved bordet spise i fred.
  • Lad alle sidde i fred ved bordet uden tvang til at sidde der, uden tvang til at spise mere, end de kan eller vil. Uden at blive rettet på eller kritiseret. Voksne såvel som børn.
  • I løbet af de 14 dage er det en god ide at få en snak om:

* Hvordan skal vores måltider være?

* Hvilken stemning ønsker vi?

* Og hvis det er den stemning, vi ønsker, hvordan må rammen så være?

* Kan vi stadig sidde og rette børnene ved hvert måltid?

* Skal børn egentlig spise op?

* Og skal man smage på noget, før man kan afvise det?

Det svarer til at give måltidet et eftersyn. Et bevidst arbejde med at finde frem til sine værdier, så vi ikke automatisk blot gentager dem, vi selv voksede op med, men finder ind til dem, der passer med den, vi er nu og afstemmer dem med vores eventuelle partner.

Læs eventuelt kapitlet i Fie Hørbys bog Drop Opdragelsen om måltidet. Her får du mange relevante forslag til et bedre måltid derhjemme.

God appetit!

Foto: Unsplash.com

Brug for at mødes?

Vil du møde os, er du meget velkommen til at tilmelde dig et af vores informationsmøder.

Gør som 10.000 andre

Få tips og gratis rådgivning fra Fie Hørby direkte i din indbakke