3 gode råd om konflikter

En konflikt betyder bare at to mennesker vil noget forskelligt. Så hvorfor er de fleste af os så bange for den? Få Fie Hørbys tips til konflikthåndtering her.

Derfor er relationskompetence nødvendig under konflikt

Mange af os frygter den, undgår den, gemmer os fra den eller stormer ind i den med skjoldet forrest. Konflikten. For at opdage igen og igen at den hverken forsvinder eller bliver løst ved kamp eller flugt.

En konflikt betyder bare at to mennesker vil noget forskelligt.

Så hvorfor er de fleste af os så bange for den?

Når vi kommer i konflikt griber mange af os til “rigtig- og forkertsystemet” fordi det er det, vi selv blev mødt af som børn. Der er derfor ikke så meget at sige til, at mange af os er bange for konflikter.

Vi bliver hurtigt optaget af, hvem der gjorde hvad, og ingen bryder sig om at være den, som gjorde det forkerte, men uenighed er naturligt.

Der kan ikke være to mennesker til stede i et rum ret længe uden, at der opstår en uenighed eller forskellighed. Og det er lige som det skal være.

En konflikt betyder bare, at to mennesker vil noget forskelligt.

Det bærende er at give plads til forskelligheden. Det er kun, når vi kan rumme, at forskelligheden er et vilkår at noget nyt kan ske.

Derfor er det godt at kunne holde sig åben og nysgerrig i en konflikt og forsøge at finde meningen i galskaben. For den er der altid. På den måde er enhver konflikt en mulighed for berigelse. En mulighed for at blive klogere – på sig selv og den anden.

Men hvordan?

3 konkrete tips til konflikthåndtering

1.

For mange er konflikter forbundet med noget ubehageligt og kilde til stor uro i deres system. Det kan gøre dig mere rolig at se på en konflikt som et udgangspunkt i stedet for et slutpunkt. Fordi en konflikt blot betyder, at to vil noget forskelligt opstår der derfor også hele tiden konfliker i familier, og hvor mennesker er sammen. Det er lige, som det skal være. Det afgørende er, hvordan du forholder dig til dem. En konflikt bliver først til et problem, når den ikke bliver taget. Vi undgår konflikten, når vi beder vores børn om at holde op med at skændes eller sender dem ind på deres værelser, eller når vi bliver tavse eller kritiserer og bebrejder hinanden. Selvom vi undgår eller undertrykker konflikter, så forsvinder de ikke. Det usagte forbliver mellem os ligger en afstand, som forhindrer et ordentlig nærvær.

2.

De fleste går ind i en konflikt med skjoldet forrest. Når vi går ind i en konflikt på den måde, vil vi blive mødt på samme måde. Skjold mod skjold forhindrer en reel kontakt, fordi samtalen vil være domineret af to monologer, hvor ingen lytter. Begge vil være optaget af at forsvare, forklare eller bebrejde den anden. Det er en drænende måde at være i kontakt på, og det ender som regel med to sårede sjæle. Det handler ikke altid om at få ret og stå på sine grænser, men at forstå hvorfor den anden gør, som han eller hun gør. Der er altid mening i galskaben. Det er her, du viser din kærlighed til dem, du elsker ved at have tillid til, at han eller hun ikke har gjort det mod dig. Så læg skjoldet og gå i stedet ind i konflikten med nysgerrigheden forrest. Når vi går ind i konflikten på den måde, åbner vi op for at lære af det, der sker og forstå os selv og den anden bedre.

3.

Når enighed bliver et mål under en konflikt går meget tabt. Det kan dog ikke undgås, at nogle forskelle gør, at vi føler os vrede, ensomme eller bange. Derfor kan det være svært at huske, at forskelle er det eneste grundlag for udvikling. Hvis vores nære relationer kun bestod af mennesker, der var som os selv, ville vores personlige vækst gå i stå. Det faktum, at vi er forskellige er langt mere væsentligt. Respekten viser vi egentlig først hinanden, når vi ikke er enige – og det er der, relationen kan udvikle sig, når vi kan føle os accepteret og holdt af, selvom vi ser forskelligt på tingene og ikke kan blive enige.

Relationskompetence er kunsten at kunne se et andet menneske, som det er. At være i kontakt med sig selv, og samtidigt i kontakt med den anden, uanset set hvem den anden er. Det er evnen til at mærke ind i sig selv og gå i dialog og lytte, både til sig selv og den anden – og at give plads til at begge må være dem vi er. Relationskompetence er altså evnen til at gå med hjertet og nysgerrigheden forrest med et ‘her er jeg, hvem er du?’

Dette gælder både på hjemmefronten og på arbejdspladsen – hvorfor vi uddanner både ledere, andre professionelle og privatpersoner på vores 1-årige uddannelse i relations- og ledelsekomptence.

Brug for at mødes?

Vil du møde os, er du meget velkommen til at tilmelde dig et af vores informationsmøder.

Gør som 10.000 andre

Få tips og gratis rådgivning fra Fie Hørby direkte i din indbakke